04 sep 2010 0:33
04 sep 2010 0:36
04 sep 2010 1:19
04 sep 2010 8:15
04 sep 2010 9:56
Speedy356 schreef:Nou, ik zou zeggen: vertrouw er maar op dan dat de overige rechtbanken de uitspraak van de Rechtbank Den Haag niet zullen volgen...
Wel apart dat je als jurist stelt dat het 'slechts een Rechtbank-uitspraak is'. Als het een uitspraak van een kantonrechter zou zijn, zou ik je nog kunnen/willen volgen, maar uit ervaring weet ik dat er aan uitspraken van rechbanken toch echt meer gewicht wordt gehangen.
En dan nog even over 'verzwijging': het achterwege laten van belangrijke informatie waarvan verzekerde moet beseffen dat dit voor een verzekeraar van belang is bij de beoordeiing van de dekkingsvraag wordt toch echt als 'verzwijging' beschouwd,
Ik heb 15 jaar als jurist gewerkt bij een verzekeraar (waar ik ook fraude-coördinator was) waarbij ik ook dergelijke zaken behandeld heb en ik kan je uit (persoonlijke) ervaring mededelen dat een verzekeraar bij een afwijzing van een casco-schade niet over één nacht ijs zal gaan en de hierboven genoemde uitspraak (die al lang in kracht van gewijsde is gegaan en waartegen geen HB is aangetekend) sterkt hen absoluut in hun eventueel afwijzende standpunt.
Als verzekeringsjurist heb ik tientallen van dergelijke afwijzingen in rechte verdedigd en ik -en dat zeg ik niet om mezelf op de borst te slaan, maar om aan te geven dat een verzekeraar vaak 'stevig in diens schoenen staat' en niet zomaar een zaak tot voor het hekje te laten komen- heb geen enkele zaak verloren
04 sep 2010 10:04
04 sep 2010 10:43
erwin996 schreef:Ik geloof gewoon niet dat het verweer dat het hier géén "racebaan, circuit o.i.d." betreft, stand houdt bij een hogere rechter.
Het argument dat de Ring ook wordt bezocht door mensen die er gewoon willen rijden om het te zien, terwijl op een circuit iedereen met snelheid bezig is, lijkt op het eerste oog plausibel, maar vind ik niet overtuigend.
(bijvoorbeeld tijdens "vrij rijden"-sessies die zijn te vergelijken met Touristenfahrten op de Ring),
Als je de Ring opgaat, dan doe je dat niet omdat je een rustig toertochtje door de Eifel wil maken. Vader en moeder die met twee babies op de achterbank rustig door de Eifel willen rijden, doen dat niet door een rondje Ring te rijden. Nee, je rijdt daar rondjes omdat je van auto- of motorrijden houdt en daarom ook eens (of meer dan eens) de ervaring wil opdoen van een rondje Ring.
je kunt redelijkerwijs bedenken dat er bijzondere, specifieke gevaren kleven aan het rijden op de baan.
Sterker: ik ken de nodige liefhebbers van auto's en snelheid die de Ring niet op durven omdat het hen te gevaarlijk is.
Dus het is absoluut niet zomaar een tolweg. Dit wordt benadrukt door Duitse verzekeringsmaatschappijen die (zo begrijp ik) meer en meer dekking op de Nordschleife uitsluiten. Is het dan zo raar dat een rechter de Nordschleife begrijpt onder de term "racebaan, circuit e.d."? Wat mij betreft niet. Ik vind het logisch en voor de hand liggend.
Vermeld kan nog worden dat de betreffende verzekeringnemer op een eerder moment reeds was veroordeeld voor witwassen (in de autobranche), waardoor de schade op de Nordschleife sowieso niet gedekt werd (vanwege het verzwijgen van een strafrechtelijk verleden). Dus het verweer dat de NS geen circuit is, was om die reden al niet meer relevant (althans, voor de rechtbank).
Al met al, natuurlijk kun je verweer voeren tegen de argumenten van de rechtbank. Je kunt alles uit de kast halen als advocaat, net zoals sommige auto- en motorrijders dat doen op de Ring. Soms is dat alles uit de kast halen echter een beetje dom. Zo lees ik af en toe uitspraken van rechters waaruit zeer onzinnige argumenten van advocaten blijken, bijna dat ik me afvraag, hoe bestaat het dat een advocaat dit verzint. 'Zelfs' door rechtbanken () worden die dan onderuit gehaald. In dit specifieke geval zou ik op dit punt (over de interpretatie van het begrip "racebaan, circuit e.d.") geen hoger beroep aanraden. Hoewel dat uiteindelijk ook een inschatting vergt van de juridische kwaliteit van de tegenpartij. Dat een rechter je gelijk geeft (zelfs tot aan de Hoge Raad toe) wil namelijk helemaal niet zeggen dat je ook echt gelijk hebt. Soms is jouw 'gelijk' eerder te danken aan de domheid van de advocaat van de tegenpartij. Een rechter reageert in beginsel op dat wat besproken is tussen partijen, en kiest uiteindelijk het meest overtuigende verhaal. In dit specifieke geval zou dat zeer wel het verhaal van de verzekeringnemer kunnen zijn, tenminste als Devils son zijn zaken bepleit en de wederpartij niet door een minstens net zo slimme advocaat wordt bijgestaan.
04 sep 2010 10:47
JMS schreef:@DS: Typ jij alles zelf, of heb je een secretaresse![]()
Zoniet
04 sep 2010 11:38
04 sep 2010 17:27
05 sep 2010 22:36
Devils son schreef:Maar rijdende door de bekende straten van Monaco... rij je in dezelfde zin ook opp een circuit. Alleen zie je het dan niet als circuit... want het is op dat moment gewoon openbare weg, met verkeersregels.
Devils son schreef:Het was gewoon bedoeld en IS gewoon bedoeld, om met de gezinsauto (of beter: een auto mocht je die hebben, want dat was indertijd enorm bijzonder) daar te rijden. Pas de laatste decennia is de TF gegroeid naar iets wat meer op een track-day lijkt. Maar nog steeds rijden er stationwagens met de hele familie op rustig tempo.
En wat gaat de verzekeraar tegen de buschauffeur zeggen die er 50 bejaarden rond rijdt? Dat hij bezig was met een snelheidswedstrijd?![]()
TF draait niet om snelheid
Ooit een bus gezien tijdens vrij rijden? Gezien in de station? Ooit iemand horen jippie over verkeersregels? Is het aangewezen als openbare weg? Zou je de ANWB daar kunnen inschakelen om je af te slepen? Mag je daar ook niet de volle ronde rijden?
Er zijn gewoon wezenlijke verschillen.
En die verkeersregels zijn een wezenlijk verschil in dezen. Daar is TF uniek in.
Rustig rijden op de Ring is NIET gevaarlijk.
M.i. geeft de expliciete uitsluiting juist aan dat de RIng NIET onder de gebruikelijke uitsluiting valt. Immers, dan zou het niet nodig zijn om deze uitsluiting apart toe te voegen.
Kijk, ik zeg niet dat je zo'n zaak zou winnen, maar wel dat ik het er niet mee eens ben. Mocht iemand in deze situatie komen, dan kan ik daar met behulp van een goede collega die gespecialiseerd is in verzekeringsrecht een goed verhaal van maken.
De uitkomst is zoals altijd ongewis.
Ik heb vaak genoeg rare zaken gedaan. Op het forum is iemand die te hard heeft gereden en die desondanks geen straf kreeg omdat Spee wat domme teksten had laten opnemen in het AD. Ook een zaak waar vele juristen van zeiden dat het mij nooit ging lukken.
Ik hou wel van een uitdaging.
05 sep 2010 23:07
erwin996 schreef:
En als je door de binnenstad van Rotterdam (en over de Erasmusbrug) rijdt, rijd je in dezelfde zin zeker ook over een circuit?Dat circuit werd immers toch ook gebruikt voor de Bavaria City racing.
Dat de Nurburgring is bedoeld om met de gezinsauto rond te rijden, dat herken ik niet echt als ik zelf over de Ring rijd, of als toeschouwer ergens bij een mooie bocht sta te kijken.
Ik snap ook niet waarom je tegen betaling van 15 euro of zo een traject van 20km gaat rijden, een rondje zonder afslagen en waar je erg moet opletten voor zeer snelle achterliggers.
Als ik een verzekeraar zou moeten bijstaan, zou ik zeker een video van de Ring maken op een mooi uitzichtspunt. Dat geeft een goede indruk van wat het rijden op de Ring in de huidige tijden voorstelt...
Als ik op circuit Zandvoort zou rijden, zou niemand tegen mij durven zeggen dat ik bezig was met een snelheidswedstrijd. Ik zou waarschijnlijk de langzaamste op de baan zijn (nou ja, één van de langzaamsten, het kan erger) Maar als ik daar schade zou rijden, heeft de verzekeraar geen boodschap aan mijn rustige rijgedrag.
Als een rechter een video van de Ring wordt getoond, met de langsracende auto's, betwijfel ik of hij/zij het met je eens is. Wat mij betreft draait TF wel om snelheid. Dat is de overheersende indruk die ik altijd weer krijg.
Er zijn verschillen. Ik kan me echter voorstellen dat verzekeraars de risico's van TF willen uitsluiten in de polis, maar dat ze dat in voorkomende gevallen niet hebben gedaan omdat ze bij het opstellen van de polisvoorwaarden géén idee hadden dat er zoiets als TF bestaan.
Inderdaad een wezenlijk verschil. Maar één van de verkeersregels is dat er geen snelheidslimiet geldt
Voor een rustige rijder die niet zo van snelheid houdt en die op de Ring niet goed oplet op snelle achterliggers, kan ik me voorstellen dat de risico's significant hoger zijn dan op een reguliere weg. Ik vraag me af of zo iemand zonder beschadigingen aan de auto (of erger) terugkeert na 500 rondjes Ring.
Ik denk dat de kans op schade tijdens TF hoger is dan 10.000km rijden over B-wegen in de Eifel of Duitse Autobahnen.
Overigens heb ik zelf niet de ervaring dat rustig rijden op de Ring niet gevaarlijk is. Ik heb er niet vaak gereden (een rondje of 15 totaal), maar in die (slechts) 300km heb ik het al meegemaakt dat een andere TF-deelnemer rakelings (het scheelde millimeters of mijn net nieuwe S3 was zwaar beschadigd geraakt) langs me racete. En dat terwijl ik juist goed oplet voor achterliggers en op dat moment keurig rechts reed.
De expliciete uitsluiting is er gekomen omdat verzekeraars simpelweg geen dekking willen verlenen voor het rijden op de Ring. Waarschijnlijk hadden de opstellers van de polisvoorwaarden geen weet van het bestaan van de TF, want dan hadden ze het wel meteen opgeschreven in de gebruikelijke uitsluiting (bijvoorbeeld met een letterlijke verwijzing naar de NS). Als het aan de betreffende verzekeraars ligt, valt de Ring dus wél onder de gebruikelijke uitsluiting. Maar omdat daarover kennelijk gediscussieerd kan worden, omdat die gebruikelijke uitsluiting aan interpretatie onderhevig is, zit er voor de verzekeraars niets anders op dan de Ring letterlijk te noemen en uit te sluiten in een aparte bepaling, als een soort overweging ten overvloede. Qua bereidwilligheid om (geen) dekking te verlenen, is er kennelijk geen verschil tussen de Ring en een ander circuit...
Je hebt zeker goede argumenten. Bij een groot financieel belang zou ik er ook een mooi verhaal van kunnen maken. Maar ik zou meer vertrouwen hebben in een goede afloop als ik een mooi verhaal (en een mooie video) voor de verzekeraar mag opstellen.
06 sep 2010 9:19
Rechtliche Hinweise zum Touristenverkehr
Status der Nordschleife im Touristenverkehr:
Die Nürburgring Nordschleife gilt rechtlich als öffentliche Bundeskraftfahrstraße im Sinne der Straßenverkehrsordnung (StVO) und Straßenverkehrszulassungsordnung (StVZO). Weiterhin gibt es durch ihre Breite von mehr als 12 Metern keine generelle Geschwindigkeitsbegrenzung. Die Nürburgring GmbH übt als Betreiber hier ihr Hausrecht aus. Beachten Sie hierzu zum Beispiel die Sicherheitshinweise hier auf den Seiten und die Aushänge an den Zufahrten. Die Nürburgring Nordschleife ist also während der Touristenfahrten offiziel keine Rennstrecke obwohl behauptet werden kann, dass sie während dessen so genutzt wird.
Achtung!
Wegen der Anwesendheit einer offiziellen Streckensicherung (die es im Normalverkehr nicht gibt und es eigentlich nur gibt im Rennsport), keine generelle Geschwindigkeitsbegrenzung und Einbahnstrassen Verkehr kann die Nürburgring Nordschleife kwalifiziert werden als Rennstrecke mit Bundeskraftfahrstraßen Karakter.
Versicherungsschutz:
Durch den Status einer öffentliche Bundeskraftfahrstrasse und den Geltungsbereich der Straßenverkehrsordnung, besteht auf der Nordschleife im Touristenverkehr generell Versicherungsschutz.
Dies bedeutet, daß eine Haftpflichtversicherung in der Regel für entstandene Schäden aufkommt. Hierzu zählen insbesondere Personenschäden, Schäden an anderen Fahrzeugen und am Eigentum der Nürburgring GmbH (z.B. Leitplanken), aber auch Nutzungsausfall bei Streckensperrung.
Bei Vollkaskoversicherungen und Leihfahrzeugen sind allerdings die entsprechenden Versicherungsbedingungen genau zu beachten.
Abschlepper / ADAC:
Im Falle eines Unfalls werden die Kosten für ein Abschleppunternehmen in der Regel von einer entsprechenden Versicherung meistens nicht übernommen. ADAC und private Schleppdienste dürfen die Nürburgring Nordschleife offiziel nicht befahren. Im Notfall kann dieze Unternehmen jedoch Anfahrt genemigt werden.
Unfall / Fahrerflucht:
Bei einem Unfall ist zu beachten, daß man sich auf der Nordschleife genauso zu verhalten hat, wie auf einer "normalen" Straße auch. Durch die vielen unübersichtlichen Kurven und Kuppen kommt der Absicherung einer Unfallstelle eine besondere Bedeutung zu, damit nicht noch weitere Fahrzeuge verunfallen.
Bevor man sich sein Fahrzeug anschaut, ist für eine frühzeitige Absicherung der Unfallstelle zu sorgen. Zumindest PKW's haben ein Warndreieck mitzuführen, welches an einer geeigneten und gut sichtbaren Stelle (rechtzeitig - Bremsweg beachten) aufgestellt werden kann.
Sollten bei dem Unfall Dreck oder Flüssigkeiten auf die Fahrbahn gelangt sein, fremdes Eigentum beschädigt worden sein (hierzu zählen auch z.B. Leitplanken), oder man bei einer Weiterfahrt nicht ausschließen kann, daß das Fahrzeug noch Flüssigkeiten verliert, ist in jedem Fall die Streckensicherung zu verständigen (Tel.: 02691/302215).
Bitte beachte, daß ein anderes Vorgehen dazu führen kann, daß noch andere Fahrzeuge verunfallen, Personen schaden erleiden, Sie den Versicherungsschutz verlieren und eine Strafanzeige gestellt werden kann. Die Ausfahrten der Nordschleife werden Videoüberwacht und Zeugen finden sich fast in jedem Streckenabschnitt der Nordschleife!
Wie im Staßenverkehr auch, ist aber auch der folgende Verkehr verpflichtet anzuhalten, Erste Hilfe zu leisten und gegebenfalls bei der Absicherung der Unfallstelle zu helfen.
(Stichwort: unterlassene Hilfeleistung !)
06 sep 2010 9:26
06 sep 2010 10:22
Devils son schreef: Daar tussenin zit nog een grijs gebied en iedere keer zou ik er goed over nadenken en zorgen dat ik een weloverwogen beslissing neem.
06 sep 2010 12:00
mike targa schreef:ik heb het wel gevraagd ,en uitgelegd dat het dus geen race is ,,er werd even wat heen en weer gevraagd en er werd gezegt door de team leider dat het niet gedekt wordt
maar wel weet ik dat de mevrouw in kwestie die ik aan de lijn had geen idee heeft wat de ring inhoud (en heel goed geprobeerd uit teleggen maar te vergeefs) ze snapt het gewoon niet
ik weet wel in de motor wereld heb je rijvaardigheids trainingen en die zijn volledig gedekt omdat het geen wedstrijd is,, maar een training die op de openbare weg ongelukken verminderd omdat de mensen hun machine beter leren kennen
06 sep 2010 14:46
Speedy356 schreef:Ik ben echter van mening dat het -mede gezien bovenstaande tekst- verdedigbaar is dat de Nordschleife een circuit is.
06 sep 2010 16:37
06 sep 2010 17:13
gast schreef:
Ik ga ongelofelijk ver met je mee DS dat weet je, maar bovenstaande quote![]()
06 sep 2010 17:48
e_930_T schreef:uit de ervaringen die ik zelf met verzekeringsmaatschappijen heb gehad kan ik tot de conclusie komen dat verzekeringsmaatschappijen tot het uiterste gaan om een uitkering te voorkomen.![]()
hetgeen ik bevestigd zie in de posts van dhr. speedy356.
06 sep 2010 17:52
ps schreef:
Ach ik kan me ook wel voorstellen dat als je zo'n vrouwtje confronteert met je trouw aan de ring, lekker rijen, hard deroverheen, en dan de vraag of ze je ook wil dekken, dat ze dan net doet of ze het niet snapt
06 sep 2010 18:05
06 sep 2010 18:16
Speedy356 schreef:
Er zijn tal van verzekerden die hun polisvoorwaarden nog nooit kritisch hebben doorgelezen, maar voor 'de goedkoopste' zijn gegaan, of andere overwegingen hebben gehad om een bepaalde verzekering bij een bepaalde maatschappij af te sluiten.
Ik heb ook al een paar keren over de Nordschleife gereden en ik kan me niet herinneren dat/of ik tussentijds -bijvoorbeeld bij Adenau- de Nordschleife via een afrit zou kunnen verlaten. Het is ter plaatse -tijdens 'Touristenverkehr' (ook dát woord is weer leuk gevonden) toch gewoon een rondje?
06 sep 2010 18:57
Speedy356 schreef:
Het is mijn bedoeling helemaal niet om aan te tonen of te beargumenteren dat verzekeringsmijen tot het uitsterst gaan om uitkering(en) te voorkomen; ik wil alleen aangeven dat het heel belangrijk is om je polisvoorwaarden goed te lezen en je te realiseren dat er in die polisvoorwaarden beperkingen staan die wel eens tot gevolg kunnen hebben dat een bepaalde schade niet vergoed zal worden. En ook dan zullen er 'grijsgebieden' zijn. Het lijkt mij dan niet meer dan billijk/redelijk dat je de dekking eerst even checkt bij je verzekeraar. Je kunt je verzekeraar -in geval hij dekking toezegt- zelfs vragen om dat op papier te zetten (dat doen ze niet graag, maar als ze het niet doen, zou ik voorzichtig zijn met het oprijden van de Ring).
06 sep 2010 19:17